Yhden projektin loppu – Nepal

Matkustimme toukokuussa viimeistä kertaa Nepaliin osana FNEP2-projektia. Loppuseminaarin lisäksi pidimme mission aikana viimeiset koulutukset ja ohjeistimme tulevaan mm. sääennustusmallin pyörittämiseen, havaintojen tietojärjestelmään sekä yleiseen sääennustusprosessiin liittyen. Reissukokemuksista lyhyesti alla enemmän.

Projektin loppuseminaari oli kokonaisuudessaan onnistunut. Seminaariin osallistui 60 henkilöä sisältäen DHM:n työntekijöitä, laitoksen kumppaneita ja sidosryhmiä, sekä mediaa.  Ohjelma oli jaettu kahteen osaan; viralliseen ja tekniseen osioon. Virallisessa osuudessa puheen pitivät paikallinen Ympäristöministeriön edustaja, Suomen Nepalin suurlähettiläs, Herman projektipäällikön osassa, ja hydrometeorologisen laitoksen (DHM) varapääjohtaja Saraju. Saraju kiitteli puheessaan Suomen tukea, jossa olemme kahden projektin mittaisella pitkäaikaisella yhteistyöllä saaneet paljon kehitystä aikaiseksi. Vaikka yhteistyö jatkuu Maailmanpankin rahoittaman BRCH-projektin myötä, totesi hän selvää tarvetta olevan myös FNEP3-projektille vielä ennen BRCH-projektin päättymistä.

Ulkoasiainministeriön rahoittamissa IKI-projekteissa paino on ruohonjuuritason osaamisen vahvistamisessa, josta suuri osa toteutetaan kohdennettuina koulutuksina pienryhmissä. Tällöin opit menevät hyvin perille ja  tapahtuu aitoa kehitystä ja toimintatapojen muutosta.

DHM:n työntekjät pitivät teknisessä osiossa esityksen jokaisesta laitoksen meteorologiaan liittyvästä osa-alueesta (säähavainnot, tiedonhallintajärjestelmä, sääennustusmalli,sekä sää- ja ilmastopalvelut). Vaikka olin seminaarissa ainoastaan asiantuntijan roolissa, olin heistä valtavan ylpeä!! Esitykset olivat erittäin selkeitä ja toivat hyvin esiin FNEP-projektien tuoman kehityksen. Oli myös hienoa seurata seminaarissa käytyä keskustelua, ja huomata miten laitoksen hydrologinen puoli ja sidosryhmät olivat kiinnostuneita meteorologisista tuotteista ja yhteistyön lisäämisestä.

Vaikka Ilmatieteen laitoksen yhteistyö jatkuu Nepalin DHM:n kanssa BRCH-projektin tiimoilta, oli reissu ainakin itselleni hieman haikea. Olen osallistunut paljon meteorologien koulutuksiin niin Nepalissa kuin Suomessakin, joten heistä on tullut tuttuja ja olisi harmi, jos heitä ei enää tapaisi.

 

 

maustekaupassa
Maukas nepalilainen ruoka tulevaisuudessa varmistettiin hankkimalla paikallinen keittokirja ja mausteita. Kuvat: Jenni Latikka ja Sami Kiesiläinen

– Jenni

Lisätietoja Ilmatieteen laitoksen tiedotteesta: http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/197809241

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *