Junalla projektihommiin Pietariin

”Parhaat projektin nettisivut ikinä!” Ilmatieteen laitoksen projekteissa monet maat kolunnut IT-asiantuntijamme Ville huudahti.

Tottahan se varmasti onkin. Green InterTraffic -projekti kun ei ole kehitysyhteistyöprojekti, vaan lähtökohdat tässä on ihan toisenlaiset. Projektipartnerit molemmin puolin rajaa ovat alansa asiantuntijoita, ja töitä tehdään yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi yhdessä. Nettisivutkin on kasannut projektin tuotoksista alan todellinen osaaja.

Tämä Suomen ja Venäjän valtioiden ja EU:n rahoittama projekti mm. tähtää kestävään tiedonvaihtoon ja yhteistyön lisäämiseen ympäristö- ja sääasioissa. Projektissa Ilmatieteen laitoksen osaamista hyödynnetään laajasti sekä sääpuolelta että ilmanlaatupuolelta.

Kävimme helmikuussa hieman poikkeuksellisesti teknisessä projektikokouksessa Pietarissa, jossa paikalla olivat vain projektin nettisivujen sisällöntuottajat sääpuolelta sekä nettisivujen suunnittelijat. Yleensä kokoukset järjestetään isolla projektiporukalla nimellä projektin hallinnointikokous, joissa tulkki kääntää kaiken puhutun englannista venäjään ja taas englantiin. Tulkin käyttö varmasti vähentää väärinymmärryksiä, mutta myös jonkun verran hidastaa kokouksia, kun asioiden sanomiseen menee kaksinkertainen aika. Kaikkeen tottuu silti.

Tällä visiitillä kuitenkin keskityimme projektin teknisiin asioihin. Koska etukäteen tiesimme, että kysymykset tulevat olemaan haastavia ja hyvin yksityiskohtaisia, lähti mukaan IT-asiantuntijamme Ville tukemaan meitä aiemmin projektissa mukana olleita asiantuntijoita: tiesääpuolen datanvaihdosta neuvotellutta Ida-Reettaa ja projektin projektipäällikkönä toiminutta Emmiä. Asioita saatiinkin nopeasti ratkottua, kun kaikki osaavat ihmiset saatiin saman pöydän ääreen.

Yleisesti ottaen etäyhteydet ovat teknisesti mahdollisia Suomesta Pietariin, niin kasvotusten toimiminen on silti edelleen erittäin arvostettua ja helpottaa yhteistyötä huomattavasti. Iloksemme asiantuntijoiden kanssa selvittiin mainiosti tällä kertaa myös ilman tulkkia, IT-kieli kun tuntui olevan asiantuntijoilla yhteinen ja päämäärä tiedossa! Yhden pitkän työpäivän aikana saatiin paljon asioita tehtyä.

Illalla pääsimme ihailemaan Nevski Prospektin kauniita, vanhoja rakennuksia ja niiden valoja.

Terkut Pietarista!

Emmi, Ida-Reetta ja Ville

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *