Viikolla 11 kalenterissani on tavallisesta poikkeava merkintä. ”Työmatka, Hanoi Vietnam”. Pieni askel Ilmatieteen laitokselle, suuri askel ensimmäistä kertaa työn merkeissä ulkomaille suuntaavalle päivystäjälle. Työurani Ilmatieteen laitoksella alkoi kolmisen vuotta sitten päästyäni kesätöihin sääpäivystykseen. Samoihin aikoihin sain myös toisen kesätyön Nelosen TV-meteorologina. Tässä vaiheessa olin opiskellut meteorologiaa kaksi vuotta ja kahden työn vastaanottaminen vaati rohkeutta. Haasteilta ei ensimmäisenä kesänä vältytty, mutta lopulta omalle epämukavuusalueelle siirtyminen palkittiin ja sain kesän jälkeen jatkaa opintojen ohella molemmissa työpaikoissani.
Samaa heittäytymistä ja ennakkoluulottomuutta on vaadittu, kun nyt kolmen vuoden päivystyskokemuksella olen lähtenyt mukaan kansainvälisiin projekteihin. Välillä kymmenen plus vuotta alalla olleiden rinnalla on tuntenut olevansa vähän ulapalla. Meteorologin työssä, kuten varmasti monella muullakin alalla kokemus tuo varmuutta. Välillä jopa toivoo, että voi kun tuota kokemusta pystyisi ostamaan vaikka kaupasta. Mutta ei, sitä täytyy kerryttää vuosi vuodelta ja jokaisen on lähdettävä nollasta liikkeelle. Uskon kuitenkin, että asenne vie pitkälle ja tästäkin matkasta käteen jäi valtavasti uutta osaamista.
Matkamme perimmäisenä tarkoituksena oli saada tehtyä valmisteluja SmartMet-asennuksiin, Vietnamin ilmatieteen laitoksen henkilöstökehitykseen, sekä Laatujärjestelmään ja tiedonkeruuseen liittyen. SmartMet on siis Suomessa, Ilmatieteen laitoksella kehitetty meteorologien käyttöön tarkoitettu työasema. Siihen saadaan kätevästi koottua paljon erilaista meteorologista dataa, aina säähavainnoista satelliittidataan. SmartMetiä on kansainvälisten projektien myötä viety jo lukuisiin maihin ympäri maailmaa. Se helpottaa sääpäivystyksessa työskentelevän meteorologin työtä, sillä sen avulla saadaan esimerkiksi visualisoitua vallitseva ja tuleva säätilanne. Tämän ja tulevien Vietnamiin sijoittuvien projektien yhteydessä on siis tarkoitus asentaa useampia SmartMet-työasemia Vietnamin ilmatieteen laitoksen eri yksiköihin ja kouluttaa paikalliset meteorologit käyttämään sitä.
Matti ja minä toimimme siis SmartMet-asiantuntijoina ja -kouluttajina tässä projektissa. Projektilla on myös muita päämääriä, kuten tukea Laatujärjestelmän kehitystä ja käyttöönottoa, sekä parantaa henkilöstökehitystä Vietnamin Ilmatieteen laitoksella. Laatujärjestelmästä ja tiedonkeruun kehittämisestä vastaa Sanna. Satu puolestaan toimii henkilöstökehityksen asiantuntijana. Pakkaa pitää kasassa projektipäällikkömme Sami, jolla on jo vuosien kokemus yhteistyöstä Vietnamin ilmatieteen laitoksen kanssa. Yleensäkin kansainvälisissä projekteissa on mukana monen eri alan asiantuntijoita ja koulutustaustat voivat vaihdella aina koodarista diplomi-insinööriin.
Lähdimme Matin kanssa tiistai-iltana Helsingistä matkaan ja keskiviikkona olimme perillä Hanoissa. Saavuttuamme perille Sami, Satu ja Sanna olivat lähdössä illastamaan paikallisen projektikoordinaattorin Thanhin ja juuri eläkkeelle jääneen Khanhin kanssa. Lähdimme Matin kanssa mukaan, vaikka pitkän matkan jälkeen väsymys vähän painoi. Ilta oli onnistunut ja saimme maistaa toinen toistaan herkullisempia vietnamilaisia ruokia mm. banaaninkukkasalaattia ja noin kymmentä muuta eksoottista ruokalajia. Illallisella tuli rupateltua myös alkuviikon tapahtumista ja saimme kuulla, että ennen saapumistamme Vietnamiin Samilla, Sadulla ja Sannalla oli ollut antoisa alkuviikko ja ryhmätyöworkshopit olivat sujuneet mukavasti. Tämä kolmen ässän tiimi kertoi meille, että ryhmätyön tekeminen sujui vietnamilaisilta mallikkaasti ja eri tiimien jäsenien kommunikointia saatiin parannettua ryhmätyöskentelyn myötä.
Seuraavana päivänä saimme Matinkin kanssa viimein ensikosketuksen Vietnamin ilmatieteen laitokseen. Pidimme parit SmartMetiin ja Suomen sääpäivystyssysteemiin liittyvät esitykset. Olimme siinä käsityksessä, että ihmiset kenelle esitelmöimme olivat paikallisia sääpäivystäjiä. Näin ei kuitenkaan ihan ollut, sillä kyseessä olikin jonkinlaista säämalli-/IT-porukkaa. Kielimuurista ja kulttuurieroista johtuen tällaiset sekaannukset ovat Vietnamissa ja kaiketi muuallakin maailmalla ihan normaaleja.
Loppuviikolla myös Vietnamin televisio kiinnostui vierailustamme ja Ilmatieteen päivän lähestyessä he halusivat kuvata vierailumme Ha Dongin säähavaintoasemalle. Meille esitettiin kysymyksiä tämän hetkiseen ja tuleviin projekteihin liittyen, sekä Vietnamin ja Suomen ilmatieteen laitosten välisestä yhteistyöstä. Sami nakitti minut ja Matin telkkarivastuuseen, olihan meillä jo median kanssa työskentelystä aiempaa kokemusta. Kuitenkin lopulta kalikka taisi kolahtaa omaan nilkkaan, sillä Sami sai osakseen pisimmän kysymysryöpyn ja puheenvuoron Vietnamin televisiossa.
Perjantai-iltana fiilis oli hyvä ja jännittävän viikon jälkeen odotimme jo viikonloppua.
Viikonloppu Hanoissa
Viikonloppu kului Hanoissa kulttuuriin tutustuessa. Vierailimme vietnamilaisten naisten asemasta ja elämästä kertovassa museossa, sekä vanhassa kaupungissa. Kulttuurin tunteminen ja ymmärtäminen voi olla yllättävänkin tärkeää tällaisilla missioilla, jotta väärinymmärryksiä työtilanteissa ei pääsisi yhtä helposti syntymään.
– Ilona
Thank you for post 🙂
Thanks for the post!